Illustratie laten maken met Adobe of Affinity?

Wanneer je op zoek bent naar een illustratie, kan je dit door een bekwaam illustrator laten maken, de meesten werken met Adobe of Affinity. Beide softwareprogramma’s bieden creatieve mogelijkheden om prachtige illustraties te creëren. Beiden laten de artistieke visie van de illustrator tot leven komen. Adobe is wel aanmerkelijk duurder…software logos

De vergelijking: Adobe of Affinity voor illustratie

Adobe was voor mijn illustraties sinds het begin -ik kocht mijn eerste Mac in 1997- de best voorhande grafische software. Ik gebruikte Adobe illustrator tot aan de laatste versie die je nog kon kopen. Adobe maakte toen een -in mijn ogen- vergissing in haar marketing. Adobe illustrator, Photoshop, Indesign en veel andere applicaties waren niet meer te koop, je kon alleen nog een duur abonnement nemen.

Tot op dat moment werkte ik met Adobe Illustrator CS6, dat was de laatste koopversie.

Toen kwam Affinity. Ik ben nu definitief overgestapt op andere software. Affinity Photo, Designer en Publisher zijn nu de vervangers (voor mij) van Adobe Photoshop, Illustrator en InDesign. Vooral Affinity Designer is belangrijk voor mij, vanwege mijn technische illustraties.

Deze programma’s kunnen nagenoeg hetzelfde, maar worden je eigendom na aankoop. Met een paar dingen is Adobe beter, maar Affinity heeft ook zaken die beter, efficiënter, en gemakkelijker zijn. Kleine ongemakjes neem ik graag op de koop toe, en door de prijsstelling is Affinity voor mij de duidelijke winnaar.

Als je jarenlang hebt gewerkt met Adobe, moet je wel een flinke leercurve doorlopen, maar er staat veel op de Affinity support pagina. Ook elders op internet zijn veel tutorials te vinden. De interface lijkt veel op die van Adobe, dat is overzichtelijk.
Als je een probleem hebt en even voor het blok staat, is er online altijd wel een antwoord te vinden. Vind je het niet niet op Google, dan is er meestal wel een oplossing met behulp van ChatGPT.

Illustratie met Affinity, de voordelen:

  • In Affinity Photo kun ja een foto corrigeren in lagen, waardoor het oorspronkelijk beeld altijd onberoerd blijft.
  • In Affinity Publisher kun je tijdelijk overstappen op de twee andere applicaties, binnen Publisher.
  • Door het gebruik van deze “Persona’s” kun je bijvoorbeeld een ontwerp in Designer aanpassen, zonder Publisher te hoeven verlaten.
  • Voor beginners is Affinity gemakkelijker te leren.
  • Doordat je Affinity op je eigen computer hebt staan, kun je ook doorwerken als er een internetstoring is.
  • En natuurlijk de kosten.

Veel traditionele ontwerp- en reclamebureaus gebruiken Adobe sinds de introductie van deze software. Daardoor zijn ze gebonden, en kunnen moeilijk overstappen. Daar komt nog bij, dat op grafische opleidingen en academisch, Adobe de standaard is. Daardoor gaan afgestudeerden beter om met Adobe, dan met alternatieven.

grafisch illustratie onderwijs

Hilarisch: Adobe InDesign had juist door het schoolsysteem hetzelfde probleem met de opstart van Indesign. Doordat QuarkExpress op scholen werd onderwezen, kon Adobe moeilijk een voet tussen de deur krijgen. Dat kwam ook door de slechte reputatie van de voorganger van InDesign, Adobe Pagemaker.

QuarkExpress is anno 2025 geen speler meer in het veld van grafisch ontwerp. Het was oorspronkelijk ook geen grafisch illustratie programma, het was meer een tekst applicatie, zoals nu bijvoorbeeld Microsoft Word.

Ben je op zoek naar grafische software, dan zijn er een aantal opties: Figma, Inkscape, CorelDraw, Gimp, Canva en Sketch zijn er een paar. Let wel op of deze beschikbaar zijn voor Mac, of voor Microsoft PC. Elk van deze applicaties heeft voor en nadelen. Ik heb elk van deze programma’s onderzocht, waarna de keuze -voor mijn werk als illustrator- definitief gevallen is op Affinity. Vooral Affinity Designer is perfect voor illustratie, zoals bijvoorbeeld voor mijn medische illustraties.

Alternatieve software, en enkele details:

  • Inkscape is gratis maar beperkt, heeft weinig te bieden
  • Sketch is alleen beschikbaar voor Mac, er is geen PC versie
  • Canva is alleen online te gebruiken, heeft wel enorm veel templates
  • Figma lijkt veel op Adobe Illustrator qua interface
  • CorelDraw bestaat al 30 jaar, en is ook een goed alternatief