Leonardo da Vinci
Hij was zijn tijd ver vooruit. En hij was erg slim. In die tijd werden visioenen en ongeloofwaardige ideeën scherp veroordeeld door de kerk. Maar Leonardo was ook een begenadigd kunstenaar, en stelde zich ook ten dienste van het Vaticaan. Denk aan “Het Laatste Avondmaal” zijn meest bekende werk. Ik bezocht ooit Milaan, en de eetzaal van het klooster, waar da Vinci deze muurschildering maakte. (Beperkt toegankelijk, omdat leonardo nog exprerimenteerde met verf en de samenstelling. Daardoor heeft het kunstwerk te lijden onder temperatuur- en vochtigheidsschommelingen).
Maar het voor mij meest opmerkelijke aan deze man is, dat hij zo veelzijdig was:
- Hij ontwierp de ornithopter, een mechanisme met vleugels om mensen te kunnen laten vliegen.
- Hij schetste een “luchtvijzel” dat de inspiratie vormde voor de hedendaagse helikopter.
- Hij had een idee voor een duikerspak, verbonden met luchtslangen voor ademhaling.
- Door zijn kennis van architectuur had hij ideeën voor dubbele en sterkere wanden voor forten.
- Hij ontwierp de voorganger van de parachute.
Helaas had hij niet de juiste materialen en techniek voorhanden om prototypes te bouwen. Lichte metalen voor vliegtuigbouw, verbrandingsmotoren, elektriciteit en medische voorzieningen
Hij overleed meer dan 500 jaar geleden, hij werd 67 jaar.
Clou van het verhaal: Als de ideeën, ontsprongen uit zijn brein, destijds als onmogelijk werden gezien, wat gaat er dan de komende eeuwen gebeuren, wat voor ontwikkelingen gaan we nog meemaken? Zijn er dromen die nu nog voor “onmogelijk” worden gehouden, maar normaal zullen zijn in het jaar 2525?
Alles wat je kunt bedenken, wordt op den duur mogelijk. De techniek staat niet stil, en ook kunstmatige intelligentie zal een zeer grote rol gaan spelen.
Ik kruip even in de huid van slimme Leonardo, en opper een paar ideeën, waarvan iedereen nu, anno 2025, zal zeggen dat het waanzin is. Totdat het tegendeel bewezen wordt, vóór het einde van deze eeuw. Fasten your seat belts!
Gedachtenprinter.
Een grafisch ontwerper of illustrator zet nu zijn gedachten om in digitale bestanden, en dat is uiteindelijk handwerk. Hoe zou het zijn, om een origineel ontwerp dat in de vroege ochtend door je hoofd schiet, direct te kunnen vastleggen in een digitaal bestand, dat op een scherm te zien is, en nog bewerkt kan worden? De kleuren zijn door de ontwerper, samen met A.I. bepaald. Gewoon “uit het blote hoofd”.
Gezondheidsbewaking.
Ik heb nu al een horloge, dat mijn hartritme, mijn bloeddruk, mijn lichaamstemperatuur, glucose en zuurstofgehalte in mijn bloed meet. Maar dat is nog maar kinderspel vergeleken met wat komen gaat. We gaan naar complete gezondheidsbewaking. Een doorlopend voedingsadvies traceert allergieën, of bijvoorbeeld een gebrek aan vitamines en mineralen. Ziektes worden weken van tevoren voorspeld en preventieve maatregelen worden getroffen. Eat your heart out, Leonardo…
Droomrecorder.
Een draadloze verbinding tussen je brein en een externe hard drive registreren alle beelden die in je droom door je hoofd schieten. Leuk om terug te kijken, want ikzelf kan me maar weinig herinneren van mijn dromen. Dromen zijn ook een weerspiegeling van je geestelijke staat, je verlangens, je frustraties en je angsten. A.I. kan daaruit een analyse maken, en adviseren om je leven te optimaliseren, en te verlengen.
Vredesbemiddeling.
A.I. kan wereldwijde gegevens (sociale media, nieuws, handelspatronen, militaire bewegingen) analyseren om tekenen van dreigende conflicten te detecteren. Door brandhaarden vroegtijdig te identificeren, kunnen diplomaten en vredeshandhavers ingrijpen voordat er geweld uitbreekt. Veel conflicten ontstaan door schaarste aan hulpbronnen. A.I. kan tekorten aan voedsel, water of energie voorspellen en helpen hulpbronnen eerlijk te verdelen om geschillen te verzachten. A.I. kan wereldwijde digitale netwerken monitoren om cyberaanvallen te identificeren en neutraliseren voordat ze schade aanrichten, en zo escalatie tussen landen te voorkomen. Leonardo zou het bedacht kunnen hebben.
Vertaalgids.
Nu ook al in de handel, maar verre van ideaal. Een universele A.I.-vertaler zou alle taalbarrières direct kunnen overbruggen. Naast eenvoudige vertalingen zou het zich kunnen aanpassen aan culturele nuances en idiomen. Het gaat zorgen voor een volledig naadloos gesprek tussen mensen uit verschillende delen van de wereld. Misschien creëert het een “universele taal” die alle menselijke talen combineert voor direct begrip. Dus waarom zou je nu, als tiener, nog talen gaan studeren?
Gaat door dit alles de aarde een betere plek worden?
Bedenk, dat alles wat wordt uitgevonden en geoptimaliseerd, ook lieden met minder goede bedoelingen in de kaart kan spelen. Kunnen verkiezingen eerlijker verlopen door A.I.? Kan het electoraat beter en neutraler advies krijgen, dan nu het geval is, waar een GROTE mond kennelijk het meeste stemmen trekt?